To godt besøkte fagdager om bærekraft og samfunnsansvar ble gjennomført i Osen og Stadsbygd denne uken. Engasjerte deltakere fra næringsliv og det offentlige fikk blant annet høre om banebrytende innovasjonsarbeid og satsninger på bærekraft i egen kommune og nærområdet.
Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) skriver på sine sider at bærekraftmål er globale mål, men at løsningene finnes lokalt. På Fosen har flere aktører brettet opp ermene for å gjøre en innsats for å nå noen av FNs bærekraftsmål.
«Vi kan»
Klimaoptimist, forfatter og foredragsholder Petter Gulli tok turen fra Oslo for å dele sine tanker om bærekraft og samfunnsansvar, men kanskje først og fremst for å fortelle om håp og at «vi kan». Gulli mener at vi ikke må glemme alt vi får til på veien mot klimamålene. Spesielt viktig er dette når omtalen av situasjonen for jordkloden vår virker skremmende og målene uoppnåelige.
– Vi kan. Se bare her på Fosen, sier han. – Her produseres det snart lyspærer i resirkulert plast, selvgående redskapsbærere, det bygges en ny skole med store ambisjoner innenfor klima og miljø. Og i Oslofjorden går det i dag en selvkjørende drone som plukker søppel, «made in Indre Fosen». Det er helt fantastisk! Vi kan, sier en begeistret Gulli.
«Made in Indre Fosen». Dronen er den første i sitt slag i verden som kan operere helt autonomt med å rydde opp marint plastavfall i Oslos havnebasseng. Foto: Robin Wisth
«Ureist mat»
Nordmeland Gårdshotell i Osen har med sitt sjarmerende og lune utseende klart å tiltrekke seg turister og ganer fra fjern og nær.
– At folk skulle ha dette som endestasjon, hadde vi ikke trodd, sier Jørn Nordmeland, som driver gårdshotellet sammen med kona Signe Lillian Fagerdal Nordmeland. Med lokale råvarer rett utenfor døra, et hyggelig vertskap, og et hotell bygd opp dels på en gammel tømmerkasse som skulle brennes, har ekteparet skapt en ny destinasjon og nye jobber i lokalsamfunnet.
– Bærekraftig utvikling i praksis, sier Tore Brattgjerd i Nord- Fosen Utvikling som inviterte til fagdagen i Osen.
De to fagdagene ble arrangert i regi av Omstillingsprogrammet i Indre Fosen, Nord-Fosen utvikling, Fremtidens Industri og Næringsforeninga i Trondheimsregionen. Thomas Bergo i Indre Fosen satser håper dagene har inspirert til innsats og utvikling.
– Disse to dagene viser at på Fosen trenger man ikke å reise langt for å finne inspirasjon, kompetente innovasjonskrefter eller gode eksempler, de ligger rett uten for døra, sier han.
Engasjerte tilhørere under fagdagen ved Kystens Arv hører Kjell Larsen fra Pipelife Norge fortelle om deres arbeid med bærekraft i alle ledd av plastproduksjonen. Foto: Robin Wisth
«Ulike perspektiver»
Det ble til sammen holdt 10 ulike foredrag om bærekraftig utvikling og samfunnsansvar i løpet av de to dagene. De vel 100 deltagerne fikk høre ulike perspektiver på temaet fra et bredt spekter innen næringslivet. Fra bærekraftig båtbygging og hotelldrift til innovative gründere.
Bygda 2.0 på Stokkøya snakket om viktigheten av å etablere gode møteplasser for å lykkes med rekruttering og tilflytting til bygda. – Folk vil møte folk, sa Ingrid Langklopp fra scenen. Kjell Larsen fra Pipelife Norge AS i Surnadal fortalte om hvordan de nå jobbet for å få til en fossilfri plastproduksjon ved hjelp av rester fra skogsindustrien.
Woolero og Mathias Hoel fortalte om samarbeidet med Strandplast i Osen om å produsere pellets for gjødsling ved hjelp av ull som ellers ville blitt kastet eller brent. CTM Lyng og Ståle Sund fortalte siste nytt om satsningen på produksjon av lyspærer. – Her er det seks innovasjoner i en, fortalte Sund forsamlingen.
Øyvind Bones fra Ruta Entreprenør fortalte hvordan de skal nå de ambisiøse målene for den nye videregående skolen i Vanvikan. – Målet er blant annet at strømregningen skal gå i null. Bygget skal produsere like mye strøm som det forbruker gjennom året, sa han.
Næringsforeninga i Trondheimsregionen presenterte ferske tall fra sin bærekraftsundersøkelse. – Undersøkelsen viser blant annet at bedriftene opplever at arbeidet med bærekraft er svært positivt for omdømmet på kort sikt, og at flere mener at det vil bidra til økonomisk vekst på litt lengre sikt, sa Langeland.
Torstein Langeland fra Næringsforeninga i Trondheimsregionen presenterte nye tall fra deres bærekraftsundersøkelse. Foto: Petter Gulli